Koření, barvivo a vyhledávaný prostředek lidového léčitelství

Toto výrazné exotické koření pochází z Indie a stejně jako například zázvor, chilli nebo skořice, je to zdraví prospěšný přípravek. Není vůbec složité najít pro kurkumu cenu a uplatnění. Svojí nevšední a jemnou chutí a barvou může dodat i obyčejnému pokrmu punc originality a exotické vůně dálek.

Jako koření se používá už od středověku a vždy byla ceněným obchodním artiklem, který se do Evropy dopravoval přes moře. Kromě schopností okořenit a obarvit pokrm, má také protizánětlivé schopnosti a zmírňuje bolest.

kurkuma

Pověstné je tzv. zlaté mléko, které se připravuje z vody, mléka, kurkumy, s přídavkem mandlového oleje a medu. Používá se v ajurvédské medicíně a pomáhá s problémy kloubů.

Kurkumu můžete také velice jednoduše přidat do polévky, na ozdobu i pro výraznou chuť.

Pro obarvení rizota se užívá šafrán, ale jeho cena je pověstná a kurkuma tak může nastoupit tam, kde by měl šafrán být. Hodí se zejména k rýži basmati a může být použitá i do mnoha jiných pokrmů, kde je rýže.

kurkuma1

Jako první pomoc můžete kurkumu použít při bolesti v krku, pokud preferujete přírodní prostředky před chemickými. V tomto případě stačí kurkumu smíchat s medem a s rozemletým zázvorem. Výsledná kombinace má silné protizánětlivé účinky, a působí antisepticky. Po pravidelném užívání mírní bolest a zánět v postižené části. Stejně dobře může kurkuma posloužit k přípravě horkého čaje, když se potřebujete zbavit nachlazení. V tomto případě stačí přidat vařící vodu, med, citron a špetku černého pepře. Síla čaje vám krásně uvolní i nosní dutiny.

Pokud si troufnete, můžete si namíchat i své vlastní kari koření podle své chuti. Pamatujte, že ve směsi by kromě kurkumy neměl chybět zázvor, hřebíček, fenykl, koriandr, černý pepř. Fantazii se meze nekladou, a tak si můžete přidat i další oblíbené koření. Směs koření můžete použít nejen na maso, ale například i na oblíbenou grilovanou zeleninu.